Zaman: 23 Nis 2024, 09:45

Tüm zamanlar UTC + 2 saat [ GITZ ]




Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 1 mesaj ] 
Yazar Mesaj
MesajGönderilme zamanı: 11 Şub 2010, 19:21 
Ninja
Ninja
Kullanıcı avatarı
Çevrimdışı

Kayıt: 01 Eyl 2008, 20:25
Mesajlar: 501
Konum: 17.Şehirden Karakter:X Silah:X Buster Statu:Maverick Hunter Irk:Reploid Dost:Zero Düşman:Sigma
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim

Roma belki bir günde inşa edilmedi ancak Caesar oyununun yeni serisi ile biz kendi Roma şehrimizi imparatorluğumuzun ihtişamı için bir günde kurup, güçlendirebiliriz. Binlerce yıl öncesinde yaşamış olmalarına rağmen, Roma halkının da bizim isteklerimize benzer istekleri varmış, halkımızın isteklerine çözümler bulmak bir şekilde bizim için hem ögretici hemde eğlendirici. 8 yıllık aradan sonra en belirgin değişiklik elbetteki oyunun kusursuz 3D grafikleri. Caesar IV, Tilted Mill tarafından geliştirildi, yani daha önceki Caesar oyunlarını yapan firma ile aynı firma, oyunun tasarımcıları ne yaptıklarını gerçekten çok iyi biliyorlar ve yine harika bir oyun ortaya çıkarmışlar. Bu oyun eski Caeasar sürümlerinin ruhuna sahip harika bir sürüm, ancak elbetteki kusursuz değil.

Ceasar IV oyunundaki amacımız, bize verilen görevleri tamamlayıp görkemli Roma şehirleri oluşturmak. Örneğin, Roma’nın tahıl ihtiyacını karşılamak için çiftlikler kurup, bunları deniz yoluyla Roma’ya göndermeniz gerekebilir. Ya da Roma’nın komşularını etkilemek için kültürel zenginliğinizi Dünya’ya tanıtmak gibi bir göreviniz olabilir. Ama göreviniz ne olursa olsun, boş bir harita üzerinde yepyeni bir şehir inşa etmeniz gerekiyor. İşlevsel bir metropolü küçük bir haritaya sığdırmak gerçekten kolay değil, ancak başarılı olduğunuzda Roma’nın gözünde saygın bir vali olacağınızı garanti ediyorum.

Hemen her şehir inşası oyununda olduğu gibi, bu oyunda da uygarlığımızı şehrimizin altyapısına yansıtmamız lazım. Her türlü detay sizin kontrolünüzde. Evler, sağlık hizmetleri, gıda üretimi ve dağıtımı, halkın güvenliği, din ve daha bir çok konu. Eğer halkınızı doyuramıyorsanız, nufusunuzun kalabalık olmasının hiç bir amacı yok. Yada yüzlerce görkemli binanızın olması, bakımlarını yapacak yeterli mühendisiniz yoksa, size oldukça pahalıya patlayabiliyor. Binalarınızın yada nufusunuzun durumu ne olursa olsun, oyunda aslalon kendine yetecek bir şehir inşa etmek. Kendi devamlılığını sağlayan bir şehir ve içinde yaşayanları izlemek bana kalırsa bu oyunun en eğlenceli anlarından biri. Halkınızın şehrin içinde gezinmesi, işe gitmeleri, alışveriş yapmaları, gladyatör dövüşlerini izlemeleri, ve daha neler neler. Ancak oyunda sadece binalar yapıp, halkın ihtiyaçlarını karşılamak yeterli değil. Şehrinizin estetiğide halkınızın mutluluğu için çok önemli bir unsur. Halk, hatta fakir halk bile, göz zevklerini bozan yapılar görmek istemiyorlar. Ticari bölge ile halkınızın yaşadığı alanları ayrı tutmanız lazım, eğer birbirlerine yakınlarsa da aralarına ağaçlar dikerek, heykeller yaparak halkınızın yaşadığı bölgenin arzu edilen yerler olmasını sağlamanız lazım.

Caesar IV oyunu gerçek Roma İmparatorluğu’ndaki halklar arasındaki sınıf sistemini oyuna da taşımış. Halkın en alt sınıfı olan “plebs”‘ler yani işçi sınıfı tarlalarda, fabrikalarda çalışıyorlar ve temel gıda ve kıyafet gibi sadece temel tüketim malzemelerine ihtiyac duyuyorlar. İşçi Sınıfının bir üstündeki sınıf “equite”‘ler yani orta sınıf, bunlar daha lüks evlerde yaşayıp öğretmen, vergi memuru, doktor vs gibi işlerde çalışıyorlar. Sınıflarının daha yüksek olmasından dolayı bu halk daha yüksek maaş alıyorlar ve temel ihtiyaçlarının yanı sıra mobilya ve şarap gibi lüks tüketim mallarına da ihtiyaç duyuyorlar. Ve sıra geldi “noble”‘lara yani asillere, bunlar büyük villalarda yaşayan ve mutlu edilmesi gerçekten çok zor olan halk. Bu sınıf yaşamları için çalışmıyor, sahip oldukları topraklardan gelen paralar ile yaşamlarını devam ettiriyorlar. Asillerin temel ihtiyaçlara ve lüks tüketim mallarına ihtiyaçları olduğu kadar mutlu olabilmeleri için egzotik ürünlere de ihtiyaçları var. Bunların kahrını çekiyoruz ama, asillere yüksek vergi uygulayarak şehrimizin ihtiyacları için paralar toplayabiliyoruz. Kendi kendine yeten bir şehir için her üç sınıftan halka ihtiyacımız var. Asillere ihtiyacınız var çünkü elle tutulur bir şekilde vergilendirebileceğiniz tek sınıf asiller. Bu halkın mutluluğu için ciddi bir altyapıya ihtiyacınız var. Örneğin, egzotik ürünleri şehrinize getirebilmek için limanlara, bu ürünlerin masrafını karşılayabilmek için de kendi şehrinizde ürettiğiniz ürünleri ihraç etmeye ihtiyacınız var. Böylece ekonominizi güçlü tutup, maddi zarara girmeden asilleri mutlu edebilirsiniz.

Ticaret sizin şehrinizin, Roma ile bir bütün olarak ve imparatorluğun sorunsuz bir parçası olabilmeniz için çok önemli. Izole olmuş bir şehir olmaktansa, Roma’nın diğer şehirleri ile ticaret yapan ve Roma’ya borcu olmayan bir şehir olmanız sizin valiliğinizin kalıcı olmasında önemli rolü var. Diğer şehirler ile ticaret yapmaya başladığınızda şehrinize sürekli olarak kervanlar ve gemiler gelip ithalat ve ihracat yapmanıza yardımcı olacaklar ve bu sizin ekonomik olarak büyümenize yardımcı olacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken konu, başkent sürekli olarak sizden gıda, para, mermer vs gibi ürünler isteyecek. Bunları vaktinde Roma’ya ulaştıramamak sizin başkentte populerliğinizi azaltıp, bir noktada Roma’nın sizı valilikten almasına neden olabiliyor. Bu tip durumlarda bir iki kere başkente hediye göndererek kendiniz kurtarabiliyorsunuz ama güçlü bir ekonomi yaratıp Roma’nın isteklerini karşılamak, hediyeler ile Roma’yı mutlu etmekten daha kolay.

Tabii ki bir Roma şehri olduğumuz için düşmanlarımızda oldukça fazla, özellikle bir sınır şehrinin valisi iseniz askeriyede en az ekonominiz kadar güçlü olmalı. En güzel savaş taktiği şehrinizin etrafına duvarlar yaparak gelen barbarları bir süre yavaşlatmak. Bu sırada siz ordularınızı uygun yerde konuşlandırabilirsiniz. Geçen süre içinde de barbarlar şehrin bir duvarını yıkarak içeri girmeye çalışırken onların bozulan düzeninden yararlanıp saldıraya geçerek düşmanı yenebilirsiniz. Unutmayın ki şehriniz kuşatma altıntadayken kervanlar ve gemiler şehrinize gelemediği için uzun süre kuşatma altında kalmak ekomonize zarar verebilir.

Görsel olarak Ceasar IV harika grafiklere sahip. Şehrinize yukarıdan bakınca sanal bir şehrin hayata nasıl geçtiğini izleyebiliyorsunuz. Güzel ışık ve hava efektleri ile şehrin manzarası çok daha gerçekçi gözüküyor. Yakın planda suyun dalgalanması ve işcilerinizin çalışmasını izlemek oldukça eğlenceli ve gerçekçi. Arada işleri olmayan işçilerin dans edip, uçurtma uçumalarını görmek sizi kızdıracak olsada emin olun ki onların boş oturmasının sebebi sizin hatanızdan kaynaklanıyor Elbette bu grafikleri bu kadar net görebilmeniz için güçlü bir bilgisayara sahip olmanız lazım.

Özetle Caesar IV, güzel tasarlanmış, her level için başında saatler harcamamızı sağlayan, harika grafiklere ve iyi hazırlanmış haritalar ile herkesin sahip olması gereken bir oyun. İyi eğlenceler.

İşletim Sistemi: Windows 2000/XP SP2
İşlemci: Intel Pentium 4 1.6GHz / AMD Athlon
RAM: 512 MB
Ekran Kartı: 64 MB / Hardware T&L - Pixel Shader 1.1
HDD: 2 GB
CD-ROM Drive
DirectX 9.0c

Caesar 4 oynama esnasında [ENTER] tuşuna basın ve alt kısımda yer alan hileleri girin:

“denarii” + “1234¨: denarii yazın, ardından istediğiniz para miktarını yazın ve entera basın. Yeni paranız, yazdığınız sayı olacaktır.
win: Görev oynuyorsanız, görevi kazanısınız.

http://netload.in/dateiRjEXxH69pQ/CDORT ... t1.rar.htm
http://netload.in/dateibbsYfq9mFt/CDORT ... t2.rar.htm
http://netload.in/dateiDGqR8bs7rC/CDORT ... t3.rar.htm
http://netload.in/dateizg0MLxUZr8/CDORT ... t4.rar.htm
http://netload.in/dateiHAuNnxrCii/CDORT ... t5.rar.htm
http://netload.in/dateizMu8e5SgJU/CDORT ... t6.rar.htm

_________________
Resim


Başa Dön
 Profil  
Alıntı ile cevapla  
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 1 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC + 2 saat [ GITZ ]


Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 6 misafir


Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu foruma eklentiler gönderemezsiniz

Aranacak:
Geçiş yap:  

cron